içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Dünyaya insanlık dersi veren kuruluş İHH

Zor günlerin
şefkatli eli İHH

 30 yıldır dünyanın neresinde olursa olsun, mazlumların ve yetimlerin yanında, ihtiyaç sahiplerinin dertlerine çare arayan İHH İnsani Yardım Vakfı, Gazze’deki soykırıma karşı yaraları sarmaya çabalıyor.

İHH, İnsani Yardım Vakfı Bursa şubesi başkanı Hüseyin Kaptan’ın daveti ile Perşembe günü yapılan toplantıya katıldım. Bursa Terminalinin hemen yanı başında, son derece modern ve mimari projesi ödül almış olan İHH Akom Merkezindeki toplantıda, İHH genel başkan başkancısı ve teşkilat başkanı Ahmet Göksun, yönetim kurulu üyeleri Burhan Sayılgan, Enver Öztürk ve yöneticileriyle hem merkezi gezdik, hem de modern depolama ve insanı yardım malzemeleriyle, yapılan çalışmalar ve hizmetler hakkında bilgiler aldık.

Öncelikle depremden, sel baskınlarına, yangından doğal afetlere, savaştan pek çok ülkede ekonomik yetersizlik nedeniyle açlıkla mücadele edenlere şefkat elini uzatan İHH’nin Bursa’da neler yaptığını, neleri yapmayı planladığını da öğrenme fırsatı bulduk.

120 ülkede faaliyet gösteren İHH’nın Bursa merkezli çalışmaları hakkında bilgi veren Hüseyin Kaptan, “İnsani Yardım Vakfı olarak bizler, sadece mazlumun yanında, zalimlerin karşısında durma amacıyla çıktığımız bu yolda, elimizden gelen ölçüde hizmetlerimizi devam ettiriyor. Önce şunu açıkça belirtmek istiyorum, bizim İHH olarak herhangi bir siyasi yapı veya cemaatlerle hiçbir ilgimiz yoktur. Dünyanın neresinde savaş, afet, kriz varsa, bizler mağdur olanlara yardım ve destek olabilme adına oradayız” sözleriyle açıkladı.

İHH Bursa olarak Afrika’da 13 binin üzerinde su kuyusu açtıklarını, 45 ülkede yaklaşık 140 binin üzerindeki yetimlere destek olduklarını, bunların en son 17 bininin İsrail Zulmü altında ezilen Gazze’de olduğuna dikkat çeken Kaptan, bugüne kadar da bin 300 TIR yardım malzemesi gönderdiklerini ifade etti.

Hayırlı olsun, Allah kabul etsin.

İşte, “hizmet ve insanlık adına yapılan çalışmalar böyle olur” dedirten hizmetlere imza atılması bizleri sevindirdiği gibi, vicdanlarımızı da biraz olsun rahatlattı.

Çünkü, ülkemiz başta olmak üzere pek çok ülkede yardım toplama ve yardımların yerine ulaşıp ulaşmadığı konusunda değişik düşünceler mevcut. İHH merkezlerinde ise yapılan yardımlar kayıt altına alıyor. Diyelim ki, 2 yıl önce kir kişi nakdi yardım yapmış. Sonra gelip, “benim paramla ne yaptınız?” diye sorarsa,  bunun hesabı kendisine belgeleriyle verilebiliyor.

Ne mutlu. Yapılan hizmetler kadar vicdanlarında rahat olması adına sevindirici.

“Biz istiyoruz ki, doğa ve iklim değişikliği ile ilgili çalışmalar yapalım” diye sözü başlayan İHH Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Göksun, dünya genelindeki çalışmalarla ilgili bazı örnekleri anlattı. Zalimler ve Siyonistlerin dünyanın pek çok bölgesini karıştırdıklarını, insanları öldürdüklerini, ülkelerini, vatanlarını topraklarını işgal ettiklerine dikkat çeken Göksun şöyle konuştu;

“Dünyada katil İsrail olarak bilinenler, 7 Ekim’den bu yana Filistin’de, Gazze’de insanlık suçu işliyorlar.Bizlerde elimizden geldiği kadarıyla bu insanlara yardım etme gayreti içindeyiz. Yapılan görüşmelerde, 20 gemi insani yardım malzemesi gönderme kararını aldık. Bu gemilerden bir tanesinin malzemeleri Bursalı hayırseverlerin yardımlarıyla doldurulacak. Anadolu Gemimiz, yardımları mağdur ve muhtaç insanlara ulaştırırken, Akdeniz Gemimizle de dünya genelinde tanınan aktivistlerin katılımlarıyla da Gazze ziyareti yapılacak. Birleşmiş Milletlerin WFP örgütü ile ortaklaşa çalışıyoruz. Yine, Ürdün, Mısır gibi ülkelerle beraber yardımları organize ediyoruz.

Bölgeye ulaşım zor olsa da bizler yardım göndermekten ve arabuluculuk görevi yapmaktan asla vaz geçmedik, geçmeyeceğiz.”

Göksun’un, Japonya’daki Tusinami, Haiti’de Deprem, Latin Amerika’daki deprem, Pakistan’daki sel baskınları vb gibi olaylara İHH olarak katkı sağladıklarını, sadece yardım göndermekle kalmayıp, bizzat arama ve kurtarma çalışmalarına katıldıklarını da yapılan işlerin önemine zaten gün yüzüne sermeye yetti.

İHH’nın ayrıca Libya’daki kabileler arasındaki savaşların durdurulması, Rejim karşıtı oldukları için Suriye Zindanlarında bulunan yüz binlerce kadın ve çocukların başta olmak üzere insanların hür kalmaları konusunda arabuluculuk yapmaları yine Afganistan’a Taliban ile eki yönetim arasında halkın dertleri ve sorunların çözümünde yine arabuluculuk görevi üstlenmesini öğrenmek bizleri mutlu etti.

İHH kanalıyla Gazze için yapılan yardımlardan bazıları öğrendik.

2 bin 308 Tır acil yardım malzemesi, 8 bin 246 Tır gıda kumanyası, bin 200 tır ilaç ve tıbbi ekipman, 497 Tır su ve temizlik malzemesi, 7 milyon 938 bin 717 litre yakıt ve 16 bin 508 ton gaz temin edildi.

7 Ekim’den bu yana İHH aracılığıyla Gazze’de yapılan çalışmalar konusunda elde ettiğimiz bilgiler şöyle;

3 milyon 601 bin 531 öğün sıcak yemek dağıtımı yapıldı. 490 bin 143 kişiye 98 bin 28 adet gıda kolisi dağıtıldı. 148 bin 150 kişiye battaniye verildi. 17 bin 870 çocuğa giysi yardımı yapıldı. Şifa Hastanesine 600 litre yakıt teslim edildi. 51 bin 160 kişiye Ramazan ayında 10 bin 232 kumanya dağıtıldı. Birleşmiş Milletler WFP ve İHH arasındaki gereğince de Gazze’de hergün  Güneyde 44 bin kişinin ihtiyacının karşılanması için 6 bin sıcak yemek 27 bin ekmek dağıtılıyor.

Sağlık hizmetlerinde kullanılmak üzere 12 adet ambulans ise Mısır’ın Ariş Sınır kapısına teslim edildi.  

Sizlerde İHH kanalıyla dünyanın herhangi bir köşesindeki mazlum ve zulmü uğrayanlara yardım etmeyi düşünüyorsanız, İHH’nin 0224 2250611 nolu sabit telefonu, 05412250611 nolu mobil cep telefonunu arayabilirsiniz. Ayrıca, www.ihh.org.tr internet sitesinden ulaşabilirsiniz.

Türkiye’nin en büyük yardımsever kurumlarından birisi olan İHH, ismini dünya geneline ise Mavi Marmara olayı ile duyurdu. İsrail'in, Gazze'ye insani yardım götüren ve "Rotamız Filistin, Yükümüz Özgürlük" sloganıyla yola çıkan Mavi Marmara gemisine 31 Mayıs 2010'da düzenlediği ve 10 Türk vatandaşının hayatını kaybettiği saldırının üzerinden 14 yıl geçti. 6 gemiden oluşan insani yardım filosunda 36 ülkeden 700'den fazla kişi bulunuyordu.

Bu yazı 124 defa okunmuştur.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
FACEBOOK YORUM
Yorum