içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Siyasetin yeni tablosu

Yeni dönemdeki

siyasi tablo

 

Bursa, son yapılan seçimlerde hep tercihini AK Parti ve Cumhur ittifakından yana yapıyor. Tabi, bunun pek çok nedeni var. En önemli nedeni ise halkın gerek merkezi hükümetten memnun olması gerekse mahalli idarelerden gayrimemnun olsa bile merkezi idare ile yerel yönetimlerin aynı siyasi partiden olmasının getirdiği avantajları kullanmak istenmesi.

Bu nedenle 14 Mayısta çıkan tablo beni pekte yanıltmadı.

Genel tablo belli. Cumhur ittifakı AK Parti ile MHP yine ve yeniden Bursa’da iktidar.

Gelelim, ana muhalefet CHP’ye. Gemlik’te oylarını azalttı. Bu ilçede belediye CHP’de olmasına rağmen AK Parti ve MHP oyları, öne geçti. CHP, senelerdir kalesi olan Nilüfer’de seçmen tabanını korudu, Mudanya’da korudu.  17 ilçenin 15 tanesinde Cumhur ittifakı, 2 tanesinde Millet ittifakı birinci oldular.

Senelerdir yazıp duruyorum, AK Parti Nilüfer’de CHP ile ortak işler yapıyor. Bunun içinde muhalefet etmiyor. Yoksa, bazı kişilerin ikamet adresleri cezaevi olması gerekirken yerel yönetim binaları olmazdı. Bu durumu genel merkez ya görmüyor yada görmezden geliyor. Bu yüzden de AK Parti Nilüfer’de seçimlere pek asılmıyor. Varlığı ile yokluğu belli değil. Bakalım, hele bir 28 Mayıs gelip geçsin, 13. Cumhurreisinin kim olacağı belli olsun, sonradan yapılacak siyasi gelişmeler ve çalışmalara göre bu durumu yeniden değerlendiririz.

Evet, 14 Mayısta seçmenlerin tercihi Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 2. Tura bırakılması oldu.

Seçmen, bir nevi sandıklarda siyasilere ayar verdi diyebilirim.

İktidar AK Parti’ye şımarmaması gerektiğini, kendisini Kaf Dağının tepesinde görenlerden uzak durması gerektiğini, hak, hukuk, adalet alanlarında görülen gerilemelere ve vatandaşların bazı kamu kurum ve kuruluşlarında bürokratların insafına göre işleme tabi tutulmasına yol açan iddialara konu olan uygulamalara izin vermemesi gerektiğine dikkat çekti.

AK Parti açısından bugünden hemen şimdi denilebilecek yapılacak çok iş var. Mesela, yurt dışı eğitimde Türkçe eğitim aldıkları için denklikleri verilmeyen gençler, öğrenciler ve aileleri müjdeli haber bekliyorlar. Bu öğrencilerin Bursa’da sayıları 10 bine yaklaşmış durumda. Aileleriyle birlikte hesaplandığında epey bir seçmen sayısı var.

Mesela, adalette var olan yüzde 70’leri aşan güvensizliğin onarımı için adliyelerdeki kadroların yeniden gözden geçirilmesini ve hangi kişilerin adalete gem vurdukları yolundaki vatandaşların dertlerini dinlemesini istiyorlar.

Mesela, Bursa’da çok iyi ağırlandığı için bir bakanın kayınpederinin önermesiyle, kendisini ağırlayıp misafir eden iki kişinin birden iddialara göre, aynı anda kayınpeder kontenjanından bakan yardımcısı yapılmasını hala kabul etmeyen ve bu kişilerin Bursa’ya hayrı olmadığını düşünen pek çok AK Partili dostlarım var. Arkadaşlarım var.

Sosyal adalet konusunda da pek çok eksiklik göze çarpıyor. Mesela, stajerlerin, stajerlik sürelerinin çalışma sürelerine eklenmesi gibi istemlere kulak tıkanması.

Emekli maaşlarının ne kadar zam yapılmış olsa bile asgari ücretin altında kalması.

Belediyelerin vatandaşların istemlerine kulak tıkamaları.

İmar rantlarına bazı AK Partili müteahhitlerin öncülük ettiği iddiaları.

Şimdilik akla gelen bunlar.

İşte bu ve benzeri nedenlerle seçmenler AK Parti’ye beklenilen düzeyde destek olmadılar. Oylar düştü. Ama, MHP’nin oyları, Yeniden Refah Partisi’nin oyları ve Büyük Birlik Partisi’nin oyları AK Parti oylarındaki düşüşteki arayı kapattı.

Bursa siyasetinin 28. Dönem milletvekilleri de belirlendi.

AK Parti’den Efkan Ala, Refik Özen, Ahmet Kılıç, Emine Yavuz Gözgeç, Osman Mesten, Müfit Aydın yeniden seçilen vekillerimiz oldu. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank kontenjan vekili olurken, Mustafa Yavuz, Ayhan Salman ve Emel Gözükara Durmaz Bursa milletvekili oldular. AK Parti’nin 2018 yılındaki vekil sayısı toplam on bir iken bu kez on vekile düştü.

Cumhur ittifakının diğer ortağı MHP’de beklendiği gibi genel sekreter İsmet Büyükataman yeniden vekil seçildi. Partinin eski emektarlarından Fevzi Zırhlıoğlu’da bu kez milletvekili seçimini kazandı.

Ana Muhalefet CHP’de durum biraz karışık. Hemen ifade etmemde fayda var. Beklenen sonuçlar alınamadı. Memnuniyetsizlik hakim. Örgütün istediği ve beklediği isimlerin seçilemeyecek sıralara konulmasına yönelik itirazlar vardı. Hala devam ediyor. Millet ittifakı birleşenleri olarak toplamda 10 milletvekili çıkarmayı hedefleyen ve anketlere göre böyle olduğunu açıklayan CHP’de vekil sayısı 6’da kaldı. Nurhayat Altaca Kayışoğlu ile  Orhan Sarıbal’ın yeniden milletvekili seçildiği CHP listesinden bu kez Saadet Partisi kontenjanından Mehmet Atmaca, Gelecek Partisi kontenjanından Kani Torun yeni vekiller oldu. Liste başı yapılan Prof. Dr. Kayıhan Pala ile 2. Bölgenin liste başı Hasan Öztürk de milletvekili seçilmiş oldular. Bu durumda CHP eskiye göre bir vekil fazla kazanmış gibi gözükse de iki kontenjan vekilinin partilerine gideceği varsayımıyla, 4 vekilde kalmış, yani bir vekillik kaybetmiş oldu.

İYİ Parti’de birinci bölge birinci sıra adayı Selçuk Türkoğlu ile 2. Bölge birinci sıra adayı Hasan Toktaş, Bursa milletvekili oldular. Böylece, toplamda 20 milletvekili bulunan Bursa’da 12 vekil Cumhur ittifakına, 8 vekilde Millet ittifakına gitmiş oldu.

Şimdilik, Cumhurbaşkanlığı seçimi 2. Tura kaldığı için parti teşkilatlarında yüksek sesle konuşma yapılması yasak. Fakat, CHP ve İYİ Parti’den memnuniyetsizlik söylemleri kulağımıza geliyor.

Şimdilik Bursa’nın siyasi tablosu bu.

 

Bu yazı 1065 defa okunmuştur.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
FACEBOOK YORUM
Yorum